Fasole scazuta

de cristina_s_world in Mancaruri de post, 16 Oct 2012 | 8376 vizualizari

 

Mancarea aceasta de post vine din vremuri de mult apuse. Asa facea mamaia mea mancarea asta si asa o stie de cand era copila. Satioasa, gustoasa, multa - cam asa as putea descrie in doar trei cuvinte fasolea asta scazuta.
Nu se face in oale mici, ci numai in oale grele si mari. Mancare de cantina, pentru oameni multi si flamanzi.

 

INGREDIENTE

  • - 1 kg fasole boabe, uscata
  • - o ceapa mare
  • - 100 ml ulei
  • - doua lunguri pasta de tomate
  • - un ardei gras sau capia, rosu
  • - o foaie de dafin
  • - sare si piper macinat
  • - o lingurita de cimbru uscat
  • - patrunjel verde - optional
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Fasole scazuta:

Boabele de fasole le-am curatat de gunoaie, le-am spalat intr-o strecuratoare si le-am pus la inmuiat in apa multa si rece pana a doua zi de dimineata.
A doua zi am pus o oala mare cu apa la foc si cand a inceput sa fiarba am adaugat fasolea scursa de apa in care a stat la inmuiat si am dat focul mai mic. Am mai pus o oala cu apa la fiert. Cand fasolea a inceput sa fiarba am scurs-o de apa si am turnat peste ea, in oala, apa fiarta din a doua oala. Aceasta etapa am mai repetat-o inca o data.

Am avut grija ca apa sa nu depaseasca cu mai mult de doua degete fasolea si am lasa-to la foc mic, cu o foaie de dafin adaugata, pana cand apa a scazut la nivelul stratului de fasole iar boabele au fost fierte.

Daca fasolea nu se fierbe pana cand scade apa, mai adaugam un pic de apa fierbinte si continuam fierberea pana cand suntem multumite de rezultat.
Cand fasolea este fiarta bine si apa a scazut, am scos frunza de dafin si am pregatit sosul de bulion. Ceapa am tocat-o marunt si am calit-o in ulei impreuna cu arediul gras taiat marunt, o jumatate de ligurita de sare si un varf de lingurita piper macinat . Cand ceapa a devenit sticloasa, am adaugat pasta de tomate si am mai lasat pe foc mic, amestecand mereu, vreo 3 minute. Acest amestec fierbinte l-am turnat peste fasolea ce fierbea mocnit si am amestecat bine. Am potrivit gustul cu sare si am mai lasat sa fiarba 10 minute. Am oprit focul si am adaugat cimbrul uscat.

Se poate adauga si patrunjel verde, tocat marunt.

Mancarea am servit-o fierbinte, alaturi de muraturi asortate.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Aceasta mancare este conforma cu dieta Montignac, faza I.

Daca ti-a placut reteta noastra "Fasole scazuta" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Espresso Machine

- 700 lei
1699.99 lei
999.99 lei

COMENTARII (9)

MotanLaOale 1

16.10.2012, 19:13

dobrezaira 1

20.10.2012, 09:40

foarte buna

Bya Ralu 1

20.10.2012, 21:08

COMENTEAZA

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Mancare scazuta de fasole boabe, reteta traditionala